И у селу Вета је постојала школа још у време турске владавине, у манастирској кући или, како су их тада звали, конаку или ћелији.Отворена је за рад 1858. године а први учитељ је био Цветко Ђорђевић из Горњег Риња, који је учио и Ранђела Коцића, деду пароха Јована Аранђеловића по чијем је имену добио презиме.[1]

После ослобођења, 1879. године отворена је школа у селу Крупац у коју су још ишли ђаци из села Врандол, Долац и Градиште. Школа у Тамњаници је почела да ради 1913. а у Глоговцу 1929. године.

Први црвеноречки ученици су била деца чије су се породице доселиле из околних села. Тако је 1928. године забележено да у Црвеној Реци живе досељеници из: Топонице (3 куће), Врандола (2 куће), Вргудинца (2 куће), Вете, Шпаја и Банцарева (по 1 кућа). Један од првих учитеља био је Обрад Николић.

У то време настаје још једно насеље варошког типа на путу Ниш – Софија. Данашње Насеље Долац је настало 1933. године као Мали Долац а досељавање је започело  око 1920. године када је подигнута прва кућа. Насеља Црвена Река и Долац се даље развијају као варошке средине и ту се насељавају људи из околних села који су напустили пољопривреду као основну делатност и окренули се новим могућностима које је донело ново време.


[1] Владимир М. Николић Народне школе у Пироту и округу пиротском до ослобођења 1877. године, Српска манастирска штампарија, Сремски Карловци 1924.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s