Његовим залагањем је већ 1921. године издејствована дозвола од Министарства просвете да се на државном земљишту изгради основна школа. Средствима становника Црвене Реке и значајним прилогом самог свештеника Јована и његовог оца Николе школа је изграђена и почела да ради школске 1926/27. године. Рад школе је одобрило својим решењем Министарство просвете Краљевине Срба Хрвата и Словенаца а вест је пренео и лист Време у свом броју од 15. јануара 1927. године. Школа је у почетку носила назив Основна школа Врандолска зато што се налазила у атару села Врандол и тај назив задржава до краја Другог светског рата.

Због веома ангажованог рада на просвети, култури и подизању и унапређењу села и сеоских домаћинстава Јован Аранђеловић је три пута за редом биран за народног посланика свог краја и то 1931, 1935. и 1938. године. Лично се ангажовао и на изградњи цркве – костурнице у Црвеној Реци. За градњу је коришћен пројекат цркве из села Павлица где је први пут службовао као учитељ. Храм Cветих Ћирила и Методија је зидан од 1934. до 1947. године највећим делом финансијском помоћи Министарства војске и морнарице Краљевине Југославије јер су у њој, испод олтара, сахрањене кости изгинулих војника који су погинули на Шпајском брду спречавајући надирање Бугара у Првом светском рату од 16. до 20. октобра 1915. године.

Подигао је и црквени дом 1936. године, који и данас представља дом црвеноречких свештеника. После ране смрти 1949. године, Јован Аранђеловић – комита ратник, учитељ, свештеник и народни посланик је сахрањен у цркви коју је саградио и у којој је служио Богу а на осамдесетогодишњицу изградње основна школа у Црвеној Реци мења име и узима име свог ктитора за пример будућим генерацијама.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s